veenhuis wint innovatie prijs

Nutriflow van Veenhuis Machines BV wint innovatieprijs

14-9-2016

De vakjury heeft unaniem besloten de hoofdprijs toe te kennen aan het Nutriflow systeem van Veenhuis. ‘Precisiebemesting voor vloeibare organische mest, waarmee mest optimaal wordt benut door de mogelijkheid fosfaat en stikstof tegelijk optimaal toe te dienen, zodat een perfecte egale basisbemesting wordt toegediend. Kortom met nog meer precisie mest toedienen, een innovatie die de hoofdprijs verdiend.’ was het oordeel van de jury. Vanmorgen hebben Walter en Ursula Veenhuis de prijs in ontvangst mogen nemen uit handen van oud landbouwminister Cees Veerman en beursorganisator Willem Bierema.

Voor het optimaal bemesten met vloeibare organische mest is het noodzakelijk om de samenstelling van de mest tijdens het uitrijden continue te meten en hierop te sturen. Door de verpompte mest m.b.v. een NIR-sensor te analyseren, weet de (Isobus-)besturing van de machine welke gehaltes N, P, K en % DS er in de mest zit. Er kan voor het uitrijden gekozen worden op welke parameter gedoseerd moet worden. Indien er bijvoorbeeld gekozen wordt om een hoeveelheid stikstof te doseren, zal de pompcapaciteit automatisch worden aangepast aan de gemeten gehaltes in de mest. Indien er tijdens het uitrijden variatie optreedt in de mest, past de besturing de pompcapaciteit automatisch aan. Hierdoor wordt exact de juiste hoeveelheid stikstof per hectare gedoseerd.

Er kan op 1 parameter gedoseerd worden. Dit betekent dat de andere nutriënten niet altijd optimaal gedoseerd worden. Deze variaties in de mestsamenstelling kunnen gecompenseerd worden door extra vloeibare meststof bij te doseren vanuit de fronttank voor op de trekker naar de uitlopen van de bemester. De machinebesturing meet en stuurt de dosering op bijvoorbeeld stikstof. Daarnaast rekent de besturing uit hoeveel van de andere nutriënt, bijvoorbeeld fosfaat, mag worden bijgemengd, totdat ook voor die nutriënt de ingestelde optimale dosering bereikt wordt. Op deze manier kunnen zowel stikstof als fosfaat exact op de gewenste maximaalwaarde worden gedoseerd. Door met taakkaarten te werken, of gewassensoren, kan de dosering plaatsspecifiek gemaakt worden. Door het gebruik van automatische sectiecontrole, wordt overlapping vermeden. Dit is een belangrijk onderdeel van het precisie bemesten.