Giant stabilo

Met het Giant Stabilo systeem verklein je de kans op het kantelen van de kniklader.

Het Stabilo-systeem blokkeert het electrohydraulische het pendelmechanisme. Het stabilo-systeem bestaat uit twee hydraulische cilinders die het voorste deel van de kniklader vastzetten ten opzichte van het achterste deel. Zo kan het voorste deel niet meer kantelen zonder dat het achterste deel overeind blijft. In feite is er dus meer nodig om de gestabiliseerde kniklader op de kant te krijgen dan een ongestabiliseerde kniklader.

Schokdemper

De pendelvergrendeling zet je handmatig aan met een schakelaar. Dan komt er druk op de cilinders en blokkeert het pendelmechanisme. Tussen het geblokkeerde en gedeblokkeerde pendelmechanisme zit een functie waardoor het stabilo-systeem als schokdemper functioneert. De cilinders vangen dan de klappen van het pendelmechanisme op.
Het stabilo-systeem is optioneel leverbaar op de driecilinders van Giant die gekenmerkt worden door een typeaanduiding die start met de D. Tobroco kijkt nog of ze ook de viercilinders gaan aanbieden met het systeem.

Gepatenteerd Stabilo-systeem  Het stabiliseringssysteem draagt bij aan de veiligheid tijdens werkzaamheden en het rijcomfort.  In het knikpunt van de machine zitten 2 cilinders, links en rechts van de knikkogel, gemonteerd. Als de bestuurder het stabilo systeem inschakelt, zullen de cilinders tegen de knikkogel aan drukken. Hierdoor zullen het voor- en achterframe star worden en wordt het pendeleffect van de machine gestabiliseerd. De cilinders kunnen ook gebruikt worden als een schokdemper. De cilinders deinzen mee met het pendelende voor- en achterframe en dempt de schokken. Bij het werken met zware lasten op ongelijk terrein beschermt het Stabilo systeem de machine tegen kantelen en draagt het dus bij aan de veiligheid van de bestuurder.

Het Stabilo systeem is als optie beschikbaar voor een aantal Giant modellen.